Evliliğinizi Güçlendirecek 10 İpucu

Mutlu Çiftler Aile Danışmanlığı

Her koşulda birbirinize saygı göstermeye gayret edin.

İlişki içerisinde saygıyı koruyamamak, eşlerin birbirlerine sergiledikleri negatif tavırların artmasına sebep olur. Ona olan saygınızı sadece onun yanında değil, o yokken de korumaya gayret edin. Örneğin bir arkadaşınıza eşinizi kötüleyen veya çekiştiren bir cümle kuracaksanız önce durun ve düşünün: Eğer o size bunu yapsaydı ne hissederdiniz?

Çatışma çözümleme becerinizi geliştirin.

Her evlilikte tartışmalar olur ve bu normaldir. Ancak çatışmalarınızı çözümleyebilmek, kendinizi evliliğinizde güvende hissetmenize yardımcı olur.

Birlikte baş başa zaman geçirmek için fırsatlar oluşturun.

Önceden gün belirleyin ve bu güne uymaya çalışın. Her gün eşinize gününün nasıl geçtiğini sorun ve onu can kulağıyla dinleyin. Satranç oynayarak ya da beraber spor yaparak baş başa vakit geçirebilirsiniz. Birlikte gülmek, ağlamak, şarkı söylemek, deniz kıyısında oturmak, araba yıkamak, balık tutmak, şiir okumak, bisiklete binmek, bulmaca çözmek, çay içip sohbet etmek, dans etmek, güneşin doğuşunu veya batışını izlemek, hayal kurmak, parkta oturmak, gibi.

Kendinizi tanımaya ve kişiliğinizi geliştirmeye gayret edin.

Kişiliğinizi geliştirebilmek için Aile Eğitim Program’larına katılabilirsiniz. Yaşanılan olumsuz durumlarda “ben nerede hata yaptım?” diye düşünün ve bir daha aynı hataları tekrarlamamaya gayret edin. Örneğin sesinizi çok yükseltmişseniz ve bunun sonucunda tartış-ma büyümüşse bir daha tekrarlanmamasına özen gösterin.

Eşinizle birlikte yapmaktan zevk alabileceğiniz ortak ilgi alanları keşfedin.

Eşlerin her alanda ilgilerinin ortak olması ve illa aynı şeylerden zevk almaları beklenemez. Ancak eşlerin beraberce yapmaktan zevk alabildikleri ortak aktivitelerinin olması, mutluluklarını arttırır. Eşinizle beraber yapmaktan hoşlandığınız şeyler için vakit ayırın. Örneğin Birlikte Aile Eğitim Programına katılmak , kursa gitmek, yüzmek, kahve yapmak, kitap okumak, radyo dinlemek, seyahat etmek, sinemaya gitmek, spor yapmak, süt sağmak, temizlik yapmak, yağmurda yürümek, dışarıda yemek yemek, yemek pişirmek, yürüyüşe çıkmak, onun istediği herhangi bir şeyi yapmak

Birbirinizi affetmeyi öğrenin.

Her evlilikte zaman zaman eşler birbirlerini incitebilecek veya hayal kırıklığına uğratabilecek davranışlar sergileyebilirler. Bu gibi durumlarda kimsenin mükemmel olmadığını düşünün. Ayrıca sizin de eşinize karşı sergilediğiniz bu tip davranışları hatırlayın. Böylece affetmeniz kolaylaşacaktır. Zihninizde yer alan olumsuz duygu ve düşüncelerin davranışlarınıza yansıyabileceğini ve hatta karşınızdaki kişilerin ruh durumlarını etkileyerek evin içinde olumsuz bir elektriğin oluşabileceğini unutmayın. Sizin affedici tavrınız ve gerektiğinde özür dilemeyi bilmeniz, eşinizi de etkileyip aynı şeyi yapmaya teşvik edebilir.

İletişim becerilerinizi geliştirin.

Sağlıklı ilişkilerdeki en temel unsurlardan biri çiftlerin konuşma ve dinleme becerilerine sahip olmalarıdır. Eşinizin sizin her duygunuzu ve düşüncenizi siz söylemeden bilebilmesi mümkün değildir. Kendinizi eşinize ifade etmeyi başarmanız ve öte yandan onu içtenlikle ve eleştirmeden dinlemeyi öğrenmeniz mümkündür.

Eşinizi can kulağı ile dinlemeyi öğrenin.

Dinleme becerisi evlilik ilişkisi içerisindeki en önemli iletişim becerilerinin başında gelmektedir. Eşinin kendisini içtenlikle dinlediğini bilmek, kişiye bu ilişki içerisinde eşi tarafından önemsendiği mesajını vermektedir.

Eşinizle aranızda yakınlık geliştirin.

Eşinizle aranızda hem duygusal hem de cinsel açıdan yakınlık oluşturmaya gayret edin. Duygusal yakınlık, eşlerin yargılanmaktan veya tepki görmekten korkmadan duygu ve düşüncelerini birbirleriyle paylaşabilecekleri güvenli bir ortamın varlığıyla oluşur. Eşinizle ilişkinizde sık sık kendinizi eşinizin yerine koymanız (empatik yaklaşım) birbirinizi anlamanızı kolaylaştıracaktır. Kurduğunuz cümlelerle sözlü olarak (“Seni anlıyorum, kızgınsın.” vb.) Beden dilini kullanarak (başıyla onaylama, elini omzuna koyma vb.) gibi yaklaşımlar sayesinde ilişkiniz güçlenecektir.

Eşinizin iyi yanlarını ve olumlu özelliklerini görmeye gayret edin.

İlişkinizin başlangıcında eşinizin iyi ve olumlu özelliklerini nasıl daha net bir şekilde görebildiğinizi hatırlayın ve bu özelliklerini kendinize sıklıkla hatırlatın.

Kaynak: Evlilik Öncesi Eğitim El Rehberi

Bir yanıt yazın